Русия не може да се държи по този начин в 21-и век, казва Плевнелиев

Русия не може да се държи по този начин в 21-и век, казва Плевнелиев
Плевнелиев изрази подкрепа за новата власт в Киев и подчерта, че Крим е част от Украйна, а Украйна е част от Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският президент Росен Плевнелиев даде интервю за предаването на британската Би Би Си HARD Talk, в което остро разкритикува действията на Русия на Кримския полуостров.

"Не може в 21-и век да изпращате войници и да окупирате територията на независима държава, не може да организирате незаконен референдум, с цел да анексирате територия на трета държава. Трябва да стоим зад ценностите си", казва Росен Плевнелиев.

"Руски малцинства има в Естония, Литва. Има много руски туристи, които купуват имоти в България. Възможно ли е те да се обадят на Москва и Москва да изпрати войски в други", коментира той.

Държавният глава повтори тезата си, че е недопустимо в 21-и век Русия да действа по начина, по който го прави в Крим.

Относно енергийната зависимост на България от руската страна, Плевнелиев посочи, че икономиката и числата в таблиците са едно.

"Съвсем друг е въпросът кой си, какво представляваш и какви са ценностите ти. Аз представлявам най-проевропейската нация с активно гражданско общество, което иска демокрация и върховенство на закона. Трябва да работим и да се борим за силен Европейски съюз, който стои срещу всеки, който нарушава международното право", каза още президентът, предава БГНЕС.

Той изрази подкрепа за новата власт в Киев и подчерта, че Крим е част от Украйна, а Украйна е част от Европа.

#Росен Плевнелиев #България #Русия #Украйна Крим #присъединяване #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"