Трайков: Язовир „Бели Искър“ не е опасен

Трайков: Язовир „Бели Искър“ не е опасен
Общо 30 екипа от три предприятия, на които Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е принципал, са участвали в проверките. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Няма опасност нещо да се случи с язовир „Бели Искър“, успокои министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Приключи проверката на всичките 607 язовира, които бяха предварително определени като потенциално опасни, като 70 от тези 607 язовира се управляват от „Напоителни системи“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

„Първоначалният списък беше с 562 язовира, но в течение на проверката получихме допълнителни сигнали за още 45 и затова станаха 607. В хода на проверките броят на опасните язовири варираше, тъй като на всички тях моментално изпращахме втори екип, който даваше конкретни инженерни предписания и част от тях се изпълняваха много бързо“, посочи енергийният министър.

„Последно казахме, че от проверените язовири опасни са 12, но дори и по тези 12 вече се работи. Очаквам до дни да мога да кажа, че от всички, които първоначално са били идентифицирани като опасни, няма такива“, добави Трайков.

По думите му за всички язовири, които се проверяват, се дават предписания и много често те са свързани с изпразване поне до 50% от обема, в някои случаи - напълно изпразване, пречистване на преливниците, обезопасяване на коритата, деблокиране на изпускателите.

Общо 30 екипа от три предприятия, на които Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е принципал, са участвали в проверките, допълни той.

Според Трайчо Трайков не бива да се страхуват хората, че нещо може да се случи с язовир „Бели Искър“.

„Там за последен път е правена рехабилитация през 2002 г., ние говорихме с екипите, участвали в тази рехабилитация. За да има теоретична опасност нещо да се случи там, трябва да има преливане на язовира и в същото време земетресение над 6.7 по скалата на Рихтер. За да няма такава опасност, още тогава е дадено предписание водата да се държи на ниво два метра под максимално допустимото ниво, а сега е на 15 метра надолу“, уточни той.

#„Напоителни системи“ #язовир #енергетиката и туризма #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници