Иран напредва в ядрената програма „с Божията воля“

Иран напредва в ядрената програма „с Божията воля“
Аятолах Хаменей по време на речта си на снимка, разпространена от официалния му уебсайт. Снимка EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Иранският ядрен курс ще остане същият въпреки тежестта на международните санкции, покушенията и всички останали препятствия, заяви върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Хаменей направи обръщение, излъчено пряко по държавната телевизия, по повод противоречивата ядрена програма на страната в отговор на констатацията на Международната агенция за атомна енергия, че диалогът с Техеран е в задънена улица, предаде „Ройтерс“, цитирана от БГНЕС.

МААЕ изпрати наблюдатели в ислямската република във връзка с подозренията на международната общност, че Иран разработва оръжия под прикритието на ядрена програма за мирни цели. Те обаче не са били допуснати до военната зона, където се смята, че се извършват подозрителните ядрени дейности.

„С Божията воля, без да обръщаме внимание на пропагандата, иранският ядрен курс ще продължи. Натискът, санкциите и покушенията няма да дадат никакъв резултат. Нито едно препятствие няма да спре ядрената дейност на Техеран“, категоричен бе в обръщението си аятолах Хаменей.

Междувременно руското Министерство на външните работи заяви днес, че САЩ може да използва военната си база в Киргизстан при офанзива срещу Иран заради оспорваната ядрена програма.

„Не може да се изключи възможността този инфраструктурен обект да бъде използван при евентуален конфликт с Иран“, заяви говорителят на дипломатическото ведомство Александър Лукашевич, цитиран от АФП.

През последните месеци нараства вероятността за военна намеса – въздушни удари срещу иранските ядрени обекти от страна на Израел и евентуално САЩ. В понеделник от Белия дом обявиха, че американският президент Барак Обама ще се срещне с израелския си колега Бенямин Нетаняху на 5 март, като се предполага, че иранската ядрена програма ще е основна тема на разговорите.

#Иран #ядрена програма #аятолах Хаменей #Техеран #Израел #МААЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници