Дървопреработватели: Найденов ни краде поминъка!

Дървопреработватели: Найденов ни краде поминъка!
Няколкостотин души се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет, за да изразят своето недоволство от инициативата на земеделското министерство да продава дървен материал на Софийската стокова борса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няколкостотин души се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет, за да изразят своето недоволство от инициативата на земеделското министерство да продава дървен материал на Софийската стокова борса.

Собственици и управители на малки и средни дървопреработвателни предприятия от цялата страна издигнаха плакати „Черна борса - купен мач, 6:0 за Найденов и сие“, „Стокова борса + Найденов = черна борса“, „Боже, пази нашите гори и от ГЕРБ дори!“, „Спрете черната борса, не убивайте средните и малките преработващи фирми“, „Г-н Борисов, разкъсайте обръча от фирми около министър Найденов“.

Те са убедени, че продажбата на дървесина на стоковата борса е „нечестна игра и убийство на малките и средните фирми от бранша“, предаде БГНЕС.

На практика много от фирмите, които доскоро купуваха дървен материал директно от горските стопанства, дори не са имали възможност да участват в борсовата търговия миналия петък и ще са принудени да купят нужната им дървесина от онези фирми, които все пак са успели да играят на борсата.

Те са убедени, че от новите правила на търговия губи и държавата, защото крайната цена, която е достигнала дървесината на борсата е била по-ниска от цената, на която продават горските стопанства.

„Трябва да е ясна процедурата. За да излезе материалът на борсата, трябва да знаем къде се намира, защото транспортът е 20-30% от себестойността на материала. Аз съм от Пловдив и за мен има разлика дали купувам от Смолян, Благоевград или Русе. Трябва да има информация за материала, който се търгува на борсата, а такава нямаше. Само определени хора знаеха какво се продава. Искаме всичко да е ясно и да знаем къде е материалът, колко и с какво качество е“, заяви Тодор Иванов, участник в протеста.

„Министър Найденов иска да продаде гората на България на определени негови фирми и те да препродават дървесината на останалите фирми. Ние сме 3000 фирми, които се занимават с преработка на дървесина, и това е поминъкът на хората в селските и планинските райони. Той иска да подари нашия поминък на негови приятели, и то чрез Софийската стокова борса“, коментира Димитър Джоков от инициативния комитет, организиращ протеста.

#Министерски съвет #протест #Софийската стокова борса #дървен материал #дървесина #Смолян #Благоевград #Русе #Пловдив #Тодор Иванов #България #дървопреработватели #Найденов #ГЕРБ #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници