Експерт: Иран печели от петролното ембарго на ЕС

Експерт: Иран печели от петролното ембарго на ЕС
Цената на суровината в евро е близка до рекордната – миналата седмица „Брент” се повиши до 91.8 евро за барел при исторически максимум от 93.46 през юли 2008 г. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Повишаването на световните цени на петрола компенсират напълно загубите на Иран и страната даже печели от въведеното ембарго, твърди Йън Тейлър, директор на водещата в търговията със суровината компания „Витол“.

„Иран сега иска цените да се покачат максимално, защото се намали обемът на техните доставки. Съдейки по числата, те даже могат да излязат и на печалба. Такъв резултат предвидихме всички в бранша. Политиците засега избягват тази тема, но петролът става твърде скъп, особено в евро“, казва Тейлър, цитиран от „Ройтерс“.

В сряда петролът от сорт „Брент“ се търгува за повече от 121 долара за барел в сравнение с цената от 107 долара за барел в началото на годината и историческия максимум от 147 долара, достигнат през в 2008 г.

Цената на суровината в евро е близка до рекордната - миналата седмица „Брент“ се повиши до 91.8 евро за барел при исторически максимум от 93.46 през юли 2008 г.

С повишаването на опасността от израелски военен удар върху Иран експертът прогнозира цена до 150 долара за барел.

Тейлър не вижда възможности в близко бъдеще за понижаване на цените, отчитайки и проблемите с доставките от Судан, Йемен и Сирия.

#петрол #Брент #Иран #ембарго #военен удар #Судан #Йемен #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници