Алтернативна комисия за убийството на Мирослава

Алтернативна комисия за убийството на Мирослава
Иван Костов предлага официалната комисия да предаде документите, с които разполага, на алтернативната и да започнат работа заедно, защото в Перник все пак има два смъртни случая. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опозицията създаде алтернативна временна анкетна комисия за проверка на нарушенията на основни права на българските граждани около случая с двете жертви в Перник - убийството на 18-годишната Мирослава Николова и самоубийството на Стойчо Стоев.

Това обяви в парламента съпредседателят на парламентарната група на „Синята коалиция“ (СК) Иван Костов, предаде БГНЕС.

Анкетната комисия е алтернатива на официалната, гласувана в Народното събрание и съставена само от депутати от ГЕРБ и един независим депутат и оглавявана от Красимир Ципов.

Членове на алтернативната комисия са Христо Бисеров и Неджми Али от ПГ на ДПС, Огнян Стоичков и Явор Нотев от ПГ на „Атака“, Ангел Найденов и Михаил Миков от ПГ на „Коалиция за България“ (КБ), Йордан Бакалов и Иван Костов от ПГ на СК и Георги Терзийски, независим народен представител.

Поканени са и двама депутати от ПГ на ГЕРБ. Комисията се създава на паритетен принцип и всяко заседание ще се председателства от един от членовете й.

„Членовете на нашата комисия ще посетят Перник и ще се срещнем с хора, които са незасегнати от разследването на ГЕРБ“, заяви в сряда Костов на брифинг заедно с колегата си Михаил Миков.

„Ще разследваме факти и обстоятелства, които не попадат в полезрението на официалната комисия, защото се създава дефицит на достоверност“, добави той.

От СК считат,че нарушенията на човешките права са много по-големи от тези, които се признават, има дефицит на информираност в обществото, има потърпевши, които са в състояние да посочат и други факти.

„Ние смятаме,че официалната комисия е нечувствителна и има опити да бъдат подведени народните представители. Там съставът е еднопартиен – само представители на ГЕРБ са членове, а тук сме представители на повече парламентарни сили“, каза още Костов.

По думите на Михаил Миков обществото има право да се съмнява в работата на официалната комисия.

„Не мога да си представя как четирима представители на ГЕРБ, работили в МВР, ще изготвят доклад, уличаващ техни бивши колеги“, каза той.

„Неслучайно предложихме съставът на комисията да е на паритетен принцип. Неслучайно не участваме в състава на онази комисия, тя по-скоро цели да замете следи, отколкото да стигне до истината“, посочи Миков.

Иван Костов предлага официалната комисия да предаде документите, с които разполага, на алтернативната и да започнат работа заедно, защото в Перник все пак има два смъртни случая.

„Искам да бъда обективен, защото има странни неща и разминавания, които се казват на народните представители и това, което присъства в секретните материали по случая“, заключи Костов.

#човешките права #Георги Терзийски #Иван Костов #Йордан Бакалов #Михаил Миков #Ангел Найденов #Явор Нотев #Огнян Стоичков #Неджми Али #Христо Бисеров #ДПС #Народното събрание #Красимир Ципов #Атака #КБ #„Коалиция за България“ #СК #„Синята коалиция“ #ГЕРБ #МВР #самоубийство #убийство #Стойчо Стоев #Перник #Мирослава Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"