Електронна гривна заменя затвора

Електронна гривна заменя затвора
Златанова обясни, че електронният мониторинг ще струва по 2,25 лв. на ден, докато издръжката на един човек в затвора е 5 лв. на ден.
A A+ A++ A

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието стартира проект за електронно наблюдение и прилагане на алтернативи на лишаването от свобода.

Идеята е чрез специални електронни гривни, които издържат интервенции с тежест от 30 кг. и са водоустойчиви, да се внедри наблюдение на извършили престъпления.

Златанова обясни, че електронният мониторинг ще струва по 2,25 лв. на ден, докато издръжката на един човек в затвора е 5 лв. на ден. Той ще доведе и до частично решаване на проблема с пренаселеността на затворите.

Въвеждането на електронните гривни е част от концепцията за това затворът да бъде разглеждан като последна възможност при изпълняване на наказанието, заяви Зинаида Златанова при откриването на кръглата маса "Приложимост на електронното наблюдение в българското наказателно право".

Електронното наблюдение се въвежда у нас пилотно за 19 месеца. То ще обхване 180 правонарушители – осъдени на пробация или условно предсрочно освободени.

#наказания #Зинаида Златанова #затвор #гривни #електронни #електронна #пробация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"