Как се „избира” митрополит…?

Как се „избира” митрополит…?
A A+ A++ A

Епископите Наум и Тихон са кандидатите за русенската катедра. Добре информирани източници от църквата съобщиха, че до голяма степен вече е решено, че именно Стобийски епископ Наум ще е новият русенски митрополит.

Както novinite.bg вече писа, за негов „опонент” е определен неизбираем кандидат, какъвто е Тивериополският епископ Тихон. Той се ползва със славата на „спорна фигура” и на практика никой от действащите митрополити няма да гласува за него, което прави главният секретар на Св. Синод-епископ Наум почти избран за нов епархийски митрополит.

Изборът, който се забави повече от година, след избирането на предишния русенски владика Неофит за нов български патриарх и софийски митрополит, беше повече от очакван. Разликата при тези избори е в това, че се оказа, че в църквата се въздигат хора, които са „удобни”, „заслужили” пред „силните на деня” и които не се отличават особено много.

С една дума, колкото си по-незабележим, толкова по-сигурно е, че ще заемеш висок пост. Епископ Наум е част от така наречения безволеви миманс в църквата и следващата неделя, по всяка вероятност, ще сложи короната в Русе.

Изборът, до колкото въобще го имаше, е вид офикия, тоест – награда, а за какво се дава тя, знаят само даващите я и бъдещият митрополит!

#Наум #Неофит #офикия #митрополит #синод #Тихон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"