Драгомир Стойнев: “Газпром” не са казвали, че ще спират газа

Драгомир Стойнев: “Газпром” не са казвали, че ще спират газа
"До този момент не сме получили информация от "Газпром" за евентуални спирания на доставките на газ", заяви министър Стойнев. Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

“До този момент не сме получили информация от "Газпром" за евентуални спирания на доставките на газ. Износът ни към Украйна намалява и това е съвсем нормално, предприемачите са притеснени от ситуацията там, заяви пред Дарик радио министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Стана ясно, че с Русия засега нямаме проблем. Стокообменът ни с тях е голям, това е вторият по големина стокообмен след този с Германия. Вносът ни от Русия е най-вече - енергийни ресурси.

“Ако отново бъдат спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно”, съобщи Драгомир Стойнев и поясни, че преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно. Министърът успокои, че в момента се нагнетява газ в Чирен, където хранилището е от кухи скали.

За "Южен поток" Стойнев подчерта, че работата по него трябва да продължи. Разговорите на експертно и техническо ниво не са спрели.

#Драгомир Стойнев #Газпром #Южен поток #Русия #Германия #доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници