Готвят замяната на гръцкия дълг за 12 март

Готвят замяната на гръцкия дълг за 12 март
Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос на пресконференция в Атина, 21 февруари 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Операцията по замяна на облигации между гръцката държава и частните й кредитори ще се състои на 12 март, съобщи източник от гръцкото финансово министерство след постигнатото споразумение в Брюксел за частично опрощаване на дълга и отпускането на помощ на Гърция.

„Замяната на дълга ще се състои на 12 март“, съобщи източникът, цитиран от АФП и БГНЕС малко след като министърът на финансите Евангелос Венизелос потвърди, че правителството ще формулира официално „до края на седмицата“ точното предложение към банките кредиторки на страната въз основа на преговорите миналата нощ в Брюксел.

Ако тази операция, която е първа по рода си в историята на световните финанси, бъде завършена, Гърция няма да плати 107 милиарда евро от публичния си дълг на стойност 200 милиарда евро, държан от частните кредитори. Общият дълг на страната възлиза на 350 милиарда евро.

Банките, застрахователите, хедж фондовете, които притежават гръцки държавни облигации, ще получат точното предложение в идните дни и трябва да решат индивидуално дали приемат или не опрощаване на 53,5% от дълга, който държат. По-конкретно, на 12 март те трябва да получат в замяна на облигациите, които притежават, ценни книжа с 53,5% по-ниска стойност.

При подобна операция обикновено банките на дадената страна са затворени през цялото време на процеса на замяната на дълга. Например за всяка облигация на стойност 100 евро частните кредитори ще получат една или две съответстващи им облигации на максимална стойност 46,5 евро, те губят останалата сума.

Частните кредитори нямаха избор, защото алтернативата беше Гърция да не плати нищо. На 20 март страната трябва да върне дълг от 14,5 милиарда евро, което тя нямаше да може да направи без европейския спасителен план.

#Гърция #дългова криза #кредитори #ЕС #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"