Кой прави интригите в църквата…?

Кой прави интригите в църквата…?
Снимка: iskoni.com
A A+ A++ A

Тези дни излезе информация, че патриарх Неофит е припаднал. Медиите моментално подеха „новината”, та се наложи дори и извънредно съобщение от Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ-БП, което гласи:

„Във връзка с разпространяващия се слух за влошено здравословно състояние на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, уведомяваме българската общественост, че Светейшият ни патриарх се намира в добро здраве и изпълнява пълноценно своите задължения”.

Появи се също така информация, че тези „новини” произлизат от най-близкото обкръжение на патриарха и се визира конкретно иподякон Теодор – личен секретар на Негово Светейшество. Според запознати в църквата, това представлява опит да се дискредитира един достоен човек и служител, в лицето на личния секретар на патриарха.

Отлично информирани източници от църквата обаче са успели да „разплетат” случая с „припадъка” на патриарха и са достигнали до твърде интересни заключения, които визират активната намеса на висш административен кадър от Русенска епархия и друг относително високопоставен свещенослужител от Ловчанска епархия.

Това, според източниците, са двамата, които „индуцират” почти всички интриги и крамоли в църквата ни. Не можем да си обясним също така факт, който ни беше предоставен като информация отново от хора от вътре от църквата. Според тях, един от митрополитите от северна България /но това НЕ е митрополит Гавриил/ е държал включен мобилен телефон по време на заседание на Св. Синод, за да може споменатият свещенослужител от Ловчанска епархия да бъде „своевременно запознат” с вземаните решения и разискванията…!!!

Това първо не е редно от чисто морална гледна точка, на второ място, не е редно и от административна гледна точка, защото на заседания на Св. Синод присъстват определен кръг от хора, сред които определено НЕ е въпросният служащ от Ловчанска епархия.

Странното е, че по този начин, този представител на църквата ни е бил запознат дори с теми и предложения, както и вариации на решения на Св. Синод, на основата на които след това са били „реализирани” редица скандални публикации в един от най-„жълтите” ни вестници. „Журналистът”, който е изпълнявал тази „мокра” поръчка, по една случайност е именно от Ловеч…!

За сведение на посрещачите – все пак, няма случайни неща! Много са жалбите, които са били изпращани до Св. Синод по повод въпросните две лица от църквата. В тях са били описвани подробно схемите на интригантстване и създаване на „нездравословна” среда сред клира и миряните.

Тоест, Св. Синод знае за проблема, знае къде е пробойната, но странно защо, не се вземат адекватни мерки, за да бъде спрян този „кръстоносен поход” срещу интересите и на църквата, и на клира, и на миряните!

Странно е, защото „изневиделица” е намесен дори личният секретар на патриарха – иподякон Теодор, човек, който не само не носи вина за разпространяваните слухове, но и сам е жертва на тях, в конкретния случай…!

#Неофит #епархия #Теодор #патриарх #поход #митрополит #служител #синод #БПЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »