Резултати от разследването за „Люлин“ – през 2012 г.

Резултати от разследването за „Люлин“ – през 2012 г.
Магистрала „Люлин“ беше официално открита на 15 май 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разследването на строежа на автомагистрала „Люлин“ все още не е приключило заради неизготвена комплексна строително-техническа експертиза на трасето, съобщи Софийска градска прокуратура.

Първоначалната прогноза на държавното обвинение беше, че разследването ще приключи през лятото. Според прокуратурата обаче, цитирана от „Медиапул“, много от експертите са заети и по други дела, а изготвянето на самите експертизи изисква време.

Разследването започна, след като в края на януари 2011 г. прокуратурата в София съобщи за наличие на „фрапантни нарушения“ при строежа на магистралата.

По време на изграждането й 19-километровата магистрала между София и пътен възел „Даскалово“ беше препроектирана и цената й се повиши с 90 млн. лв. поради претенции от страна на изпълнителя, турския строителен консорциум „Мапа Дженгиз“.

Строежът на „Люлин“ започна през януари 2007 г. и приключи едва през пролетта на 2011 г. и струваше цели 185 млн. евро, от които 135 млн. евро са предоставени безвъзмездно от ЕС по програма ИСПА, като пътната отсечка стана първата изцяло завършена магистрала в България.

От прокуратурата съобщават, че в близкия месец и половина не може да се очаква развитие по казуса с разследването на нарушенията в строителството на магистралата. Междувременно от започването му претърпя и смяна на наблюдаващия прокурор. В началото Стоил Тойчев водеше разследването, а прокурор по делото е Станимир Димитров.

Експертите трябва да предоставят своите заключения през декември, а след това ще се произнесе и наблюдаващият прокурор. Това означава, че развитие по делото може да има едва в началото на следващата година.

„Първоначално по проект са били предвидени над 2800 метра подпорни стени. Но при препроектирането са отпаднали доста от тях. Това крие сериозни опасности за сигурността на гражданите“, заяви Стоил Тойчев в началото на годината.

Строежът на автомагистрала „Люлин“ беше „изпратен“ в прокуратурата от министър-председателя Бойко Борисов още в началото на юни миналата година.

Още тогава от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че са предоставили на прокуратурата всички необходими документи за разследването.

Европейската сметна палата също проверява проекта и изпълнението на магистралата. България може да бъде глобена с от 10% до 20% от средствата, които държавата похарчи при изграждането на аутобана.

#нарушения #строеж #ИСПА #прокуратура #Софийска градска прокуратура #разследване #магистрала #магистрала „Люлин“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"