Народното събрание гласува промените в Закона за горите

Народното събрание гласува промените в Закона за горите
С новата редакция всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите като “местни търговци”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за горите, отнасящи се за горскостопански дейности и ползване на дървесина.

Според измененията, срокът за залесяване на пожарища и сечища се намалява от 7 на 3 години, като целта е да се гарантира защитата на обществения интерес за възобновяването на българските гори за кратък период от време и да се създадат нови работни места.

С друга промяна се коригира понятието “местни фирми”.

С новата редакция всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите като “местни търговци” във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат в общината.

Предвижда се отмяна на една от нормите, даваща допълнителна възможност за сключване на дългосрочни договори, която заинтересованите страни в сектора смятат, че създава условия за установяване на монополно положение.

Направените промени дават и срок на общините до края на 2014 г. да изберат формата на общинска горска структура, чрез която ще осъществяват управление на горските територии общинска собственост.

#Закон за горите #изменения #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"