Брюксел най-после одобри проекта за отпадъците на София

Брюксел най-после одобри проекта за отпадъците на София
Дългогодишните проблеми с боклука на София най-накрая ще бъдат решени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия най-накрая изрази удовлетворение от окончателната кандидатура по проекта за отпадъците на София.

Последната версия на проекта се основава на по-добра концепция, се казва в съобщение на Комисията.

На първо място, тя ще позволи да се увеличи целевото количество на рециклираните отпадъци, защото те ще бъдат третирани по-ефикасно в завод за механично-биологична обработка.

Освен това според новия проект отпада необходимостта от транспортиране на опадъците на далечни разстояния, отбелязва ЕК. Вместо това се предвижда енергията от остатъчните отпадъци (след сортиране) да се оползотворява в ТЕЦ-София. Първоначалният вариант на проекта бе отхвърлен именно защото предвиждаше остатъкът да се изгаря в завод в друг град в страната.

В момента от топлоцентралата проучват възможностите за оборудване с необходимите технически и екологични съоръжения за изгаряне на отпадъци. От Брюксел определят това като първата стъпка към допълнителен проект, за който се предвижда да получи съфинансиране от Европейския съюз към края на настоящия финансов период (2007 г. – 2013 г.) или в началото на следващия.

"Комисията е удовлетворена от факта, че с втория етап от проекта за отпадъците на София столицата ще успее да приведе управлението на боклука си в съответствие с европейските стандарти," се казва още в днешното съобщение.

В началото на февруари т.г. Столичната община обяви втора обществена поръчка за строителството на завода за преработка на отпадъци, припомня Дневник. Първата беше анулирана, след като ЕК настоя за промени на техническите параметри.

Според новите условия съоръжението трябва да бъде проектирано и изработено за 19 месеца, а още година трябва да бъде тествано за дефекти.

Дневник отбелязва още, че бившият кмет на столицата Стефан Софиянски пръв обеща завод за преработка на отпадъци през далечната 1995 г.

#ЕК #Европейска комисия #завод за отпадъци #отпадъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"