ЕК спря европари на Румъния

ЕК спря европари на Румъния
Румънското правителство се надява до края на март да бъде взето решение за възстановяване на плащанията. Снимка: protothema.gr
A A+ A++ A

Европейската комисия прекрати изплащането на Румъния на европейски фондове, предназначени за развитието на човешките ресурси, заради открити нередности в някои от изпълняваните в момента програми, съобщи румънското правителство.

„Това не е изненада, министърът по европейските въпроси Леонард Орбан вече съобщи, че е възможно спиране на фондовете. Получихме официално писмо (от Комисията) снощи“, заяви говорителят на правителството Дан Сучу, цитиран от АФП.

Делегация на ЕК ще анализира различните аспекти на проблема в края на февруари и началото на март и ще предостави мнението си на Брюксел.

Румънското правителство се надява до края на март да бъде взето решение за възстановяване на плащанията.

За разлика от замразяването, което трае най-малко шест месеца, прекратяването на плащанията може да бъде отменено веднага след като бъдат констатирани подобрения.

„Ако прекратяването трае само три седмици, няма да има никакъв проблем нито за работещите с европейските фондове, нито за икономиката“, посочи Сучу.

Комисията взела решение да прекрати изплащането на еврофондове заради нередности, установени от румънската Сметна палата в контрола на оперативните програми за развитие на човешките ресурси.

Румъния получава евросредства на стойност 3.5 милиарда евро в тази област.

#Европейската комисия #ЕК #Румъния #европейски фондове #Леонард Орбан #говорител #Брюксел #евросредства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"