Подписаха Всеправославно комюнике

Подписаха Всеправославно комюнике
Беше подписано Всеправославно комюнике на срещата в Истанбул. Снимка: curiouszz.blogspot.com
A A+ A++ A

Беше подписано Всеправославно комюнике на срещата в Истанбул. Под него положиха своите подписи всички присъстващи на Всеправославния синаксис Предстоятели на православните църкви. Единственият липсващ подпис е на Антиохийския патриарх Йоан, който отсъства от Събора, но е представен чрез двама свои митрополити, съобщи bg-patriarshia.bg.

До комюникето се стигна след продължителни заседания на Предстоятелите в патриаршеския храм „Св. Георги” във Фенер, когато малко преди да пристъпят към подписването представителите на Антиохийския патриарх - митрополитите на Вострон и Буенос Айрес, изненадващо поставиха въпроса за юрисдикцията на Катар и претенцията на Йерусалимската патриаршия, искайки Синаксисът да вземе отношение или, в противен случай, те няма да вземат участие в светата литургия, на която ще се прочетат взетите общи решения.

На искането се противопостави Йерусалимският патриарх, изказвайки позицията на Йерусалимската патриаршия относно Катарската епископия, за която Антиохия счита, че е в нейната юрисдикция.

#комюнике #православие #Антиохия #Буенос Айрес #Йоан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници