Новата мода сред социолозите: Слава на Бареков!

Новата мода сред социолозите: Слава на Бареков!
Николай Бареков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Социолозите забравиха БСП и ГЕРБ и старата си вражда по темата и водят масирана медийна кампания за популяризиране на Николай Бареков. Лидерът на „България без цензура“ се превърна в муза дори на най-популярните български социолози, които в опита си да ни убедят във величието му понякога звучат комично. В това няма нищо притеснително, защото те и досега правеха същото за определени политици. Различното е, че сега са притеснително единни във възхищението си, дори го превърнаха в „социологическа мода“.

Социалният антрополог Харалан Александров заяви, че Бареков е жертва на стил на политическа борба, която е много отвъд добрия вкус и отвъд нормалността. Той не вижда нищо притеснително в това, че Бареков живее в скъпа къща, освен това, че политическите му опонети ще използват този факт срещу него. „Факт е, че Бареков участва в някакъв смисъл в задаването на правилата. И каквото и да си говорим за него, той е агент на промяната – изкриви политическото пространство за добро или за лошо“, коментира Алексанров.

Преди него социологът Андрей Райчев изсипа купища хвалебствия на новия политик. Според него Николай Бареков е избрал най-правилната позиция - в центъра, защото който владее центъра, той владее България. 10% в центъра били равни на 35% в периферията. Той стигна и много по-далеч, като сравни БСП и ГЕРБ с ЦСКА и „Левски“, а Бареков с „Лудогорец“. „Има и други - Яне Янев, Волен Сидеров. Реформаторите са просто „лудо“, коментира ситуацията в страната социологът.

Модата не подмина и Кольо Колев от „Медиана“. Според него Бареков съчетава „харизмата на ранния Бойко Борисов и радикализма на Волен Сидеров“. Той е на мнение, че лидерът на „България без цензура“ си дава сметка за това и успешно насочва апелите си към тази част от избирателите. Той поясни, че за партията на Бареков в момента биха гласували хора, които преди са се доверявали на ГЕРБ и „Атака“.

 

Социологът Васил Тончев от „Сова Харис“ пък  смята, че за „За България без цензура“ ще гласуват онези избиратели, които през 2009 г. са подкрепили Бойко Борисов и ГЕРБ. Експертът стигна дори до по-глобални изводи. „Подкрепата за коалицията на „България без цензура“, ЗНС и ВМРО, идва от хора, които в момента не се ангажират с опозицията „ляво - дясно“. У нас тя беше изградена върху опозицията „комунизъм – антикомунизъм“, смята Тончев.

Тончев смята, че проектът на Николай Бареков - коалицията „България без цензура“, Земеделски народен съюз и ВМРО, е нещо ново, нова сплав от идеи и поведение. „Нормално е неговите политически опоненти да го обвиняват в популизъм. Хората около Бареков обаче му вярват и това си личи - по подкрепата, която засега непрекъснато расте. Факт е, че повечето социологически агенции отчитат това“, реди социологът.

 

Политологът Евгений Дайнов остана встрани от тенденцията, като коментира, че не вижда нищо ново в поведението на Николай Бареков. „Там всичко е „аз“ – „аз контролирам“, „аз съм владетелят“, „аз ще стана премиер“. Има нещо изключително нередно в това партия, която не е участвала в избори, камо ли да ги е печелила, да твърди, че контролира цял парламент“, смята политологът Дайнов.

 

Няма причина качествата на Николай Бареков да бъдат принизявани, но е, меко казано, странно как така всички тези експерти решиха изведнъж, че човек, който никога не е бил в управлението е толкова подходящ да е там. Дори наистина да е най-можещият и надежден кандидат за властта, от кои негови изяви стигнаха до тези изводи?

Явно отговорът ще дойде след изборите. И за Бареков, и за социолозите.

#Тончев #Васил Тончев #Колев #Кольо Колев #Александров #Харалан Александров #Райчев #Андрей Райчев #Николай Бареков #Евгений Дайнов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »