Красен Станчев: Няма логика във възраждането на „Кремиковци“

Красен Станчев: Няма логика във възраждането на „Кремиковци“
Няма икономическа логика във възраждането на „Кремиковци“, твърди председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

„Няма икономическа логика във възраждането на „Кремиковци“. Идеята не е нова“, коментира пред БНР председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев. „Това, което няма логика, е, че държавата не може да прави каквито и да е действия в частна сфера“, посочи Станчев.

Предприятието е частна собственост след ликвидацията. То струваше около 316 милиона лева. Тогава, когато беше купено от новия собственик, той знаеше, че тези три завода, които се обсъждат в момента, могат да бъдат пуснати с един относително малък кредит от 12-13 млн. евро и да донесат печалба след 5 години около 72-73 млн. евро.

Новият собственик предпочете да реже метал и да продава скрап. Това, което в момента съществува в „Кремиковци“, не може да бъде пуснато без сериозни инвестиции“. Според Станчев за възстановяване на производството сега „вероятно ще са необходими 200 млн. лева. Държавата ще трябва да изкупи цялата собственост на предприятието, за да предприеме каквото и да било там“.

„Кремиковци“ от първия си ден е политическо решение и винаги е било субсидирано или с пари на данъкоплатците, или със стоков кредит през „Булгаргаз“, НЕК и БДЖ на обща стойност около 2 млрд. лв.“, отчете Станчев.

#Кремиковци #Красен Станчев #скрап #предприятие #Булгаргаз #НЕК #БДЖ #собственик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »