Естонски министър към Аштън: Майдана е наемал снайперисти

Естонски министър към Аштън: Майдана е наемал снайперисти
Разговорът между Пает и Аштън се е състоял след посещение на министъра в Киев. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Снайперистите, които стреляха срещу протестиращи и милиция в Киев, били наети от лидерите на Майдана, става ясно от изтекъл в медиите телефонен разговор между върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает.

В записа, дълъг 10 минути и 50 секунди, естонецът информира Аштън за доказателства, че лидери от Майдана са наемали снайперистите, убивали протестиращи. В подкрепа на думите си той цитира медицински лица (на 8:20 мин.), които свидетелстват, че огнестрелните рани на активистите от Майдана и на убитите представители на силите за сигурност са еднакви, което говори, че убитите от двете страни на барикадите са били повалени от едни и същи снайперисти.

Телефонният разговор се състоял, след като естонският външен министър посетил Киев на 25 февруари в разгара на сблъсъците между проевропейски протестиращи и силите за сигурност в украинската столица.

Първата голяма световна медия, която разпространи новината, бе англоезичната руска телевизия Russia Today, наричана „английския глас на Путин“. Според руски медии телефонният разговор е изтекъл от Украинската служба за сигурност, вярна на президента Виктор Янукович, които хакнали телефоните на Пает и на Аштън.

#Катрин Аштън #Урмас Пает #Киев #Майдана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"