БСК: Икономиката ни е в много рискова ситуация

БСК:  Икономиката ни е в много рискова ситуация
Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

Структурните деформации в икономиката все още не са преодолени и задълженията продължават да растат, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев по време на представянето на последния анализ на корпоративната задлъжнялост, разработен от БСК.

„Към края на 2012 г. фирмените задължения надхвърлиха 168 млрд.лв., което е с 5.6 млрд. лв. (3.4%) повече спрямо 2011 г. и 2.5 пъти повече спрямо 2005 г. Свиването на инвестициите с над 4,7 млрд. лв. за периода 2009-2012 г. е съществен фактор и индикатор за лошото здраве на икономиката“, заяви Камен Колев.

Според него, тенденцията на нарастване на задълженията и сравнително малкият ръст на БВП през 2012 г. показват, че икономическата среда продължава да бъде твърде неблагоприятна и поставя икономиката ни в много рискова ситуация.

„По-голямата част от нефинансовите предприятия са декапитализирани,“ подчерта Камен Колев и уточни, че задълженията им в края на 2012 г. са с 61 % по-големи от собствения им капитал и с 50% по-големи от дълготрайните им материални активи. Особено тревожно е положението в предприятията, пласирани на фондовата борса. Сериозното обезценяване на акциите им през 2008-2009 г. оказва допълнително негативно въздействие върху техния потенциал за развитие.

#Българската стопанска камара #Камен Колев #БСК #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"