Честваме 136 г. от Освобождението на България

Честваме 136 г. от Освобождението на България
A A+ A++ A

България празнува националния си празник 3 март. Днес се навършват 136 години от Руско-турската война и възстановяването на българската държавност.

На 3 март 1878 година в град Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878г./ и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

За първи път 3 март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

Националния празник ще бъде отбелязан с тържествени церемонии в цялата страна.

В патриаршеския храм „Св. Александър Невски" ще бъде отслужено специално богослужебно последование, по време на което Българският патриарх Неофит ще възпомене Царя - Осводител и всички руски, румънски, фински, украински, беларуски и български опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война.

От 11:00 часа започва церемонията по издигането на националното знаме и полагането на венци пред Паметника на Незнайния воин с участието на държавния глава. По повод Националния празник в 12:00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12:30 часа в зала „България" ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

Тържествено честване на празника ще има и от 11:30 часа пред паметника на българския опълченец в столицата, организирано от Столична община.

По-късно през деня, от 18:30 на площад „Народно събрание" започва тържествената заря-проверка. На тържествата ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Нaродното събрание Михаил Миков, депутати, министри. Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Андрей Боцев, началник на Щаба на Сухопътните войски. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния ни празник в цялата страна.

Почти през целия ден центърът на столицата ще бъде под полицейска блокада и с метални огради.

Засилени ще бъдат и мерките за сигурност. Забранява се движението през проход Шипка.

#3 март #Шипка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници