Църквата ни отбелязва 3 март с поредица събития

Църквата ни отбелязва 3 март с поредица събития
И тази година честването а Националния празник на страната ще започне в храмовете на страната. Снимка: ruslantrad.com
A A+ A++ A

И тази година честването а Националния празник на страната ще започне в храмовете на страната, където православното духовенство и народа ще споменат в молитва загиналите и ще благодарят на Бога за драгоценния дар на свободата, съобщиха от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ.

В София по случай деня на освобождението ни от турско робство - Трети март в храм-паметника „Св. Александър Невски” ще бъде отслужено специално богослужебно последование, по време на което Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и духовенство възпомене Царя-Освободител и всички руски, румънски, фински, украински, белоруски воини и български опълченци, загинали за освобождението на страната ни в Руско-турската освободителна война.

Това богослужебно последование е съставено по решение на Св. Синод специално за случаите, когато, както тази година, Националният празник 3 март се пада в първата седмица на Великия пост, когато не се разрешават заупокойни служби.

Негово Светейшество патриарх Неофит ще произнесе слово за празника.

След последованието, съгласно предварителната програма, под празничното биене на камбаните на Патриаршеската катедрала, в литийно духовенството и миряните, начело с Патриарх Неофит, ще се отправят към паметника на Царя Освободител, където ще поднесат венец и цветя.

В 11 ч. Негово Светейшество ще вземе участие във военния ритуал по вдигането на българския трибагреник, а от 18 ч. и в зарята-проверка на площад „Народно събрание”.

#Александър Невски #Свобода #Неофит #робство #катедрала #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »