В неделя си даваме прошка

В неделя си даваме прошка
В неделя Сиропустна се прощаваме. Снимка: vidinskamitropoliya.com
A A+ A++ A

Тази неделя, 2 март, се падат Сирни заговезни - навечерието преди началото на Великия пост, когато православните християни за последен път до Велик ден вкусват млечни продукти и яйца, съобщиха за novinite.bg от Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП.

На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви." Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или не волно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

В Неделя Сиропустна в храмовете в страна християните се събират за вечерна служба след която взаимно се опрощават, като всички – духовници и миряни - си искат един от друг прошка и взаимно си прощават всичко сторено с дума, дело или мисъл. Столичното духовенство начело с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще се съберат по традиция в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя”, където от 18 ч. ще бъде отслужена Вечерня.

Непосредствено след нея ще започне взаимното опрощаване. След като поискат прошка от Бога духовниците и миряните взаимно ще си подадат ръце с думите „Простено. Прости!” По традиция пръв Предстоятелят на БПЦ, а след него и останалите духовници, ще поиска прошка от своето паство.

#прошка #прощаваме #Христос #БПЦ #храмове #патриарх #духовници #заговезни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"