Как партизаните станаха Пижо и Пенда!

Как партизаните станаха Пижо и Пенда!
A A+ A++ A

Отново обругаха паметник в София, този път опаковаха партизаните на „Братската могила“ като Пижо и Пенда. Това е поредната акция на Destructive Creation. В „обличането” на двете статуи са се включили около осем човека, като това им е отнело приблизително 4 ч.

Промяната на посланието на един паметник е обругаване на паметта. От една страна, на 1 март един паметник да бъде „маскиран“ като мартеница, не е нещо непростимо, чак толкова укоримо или скандално, а от друга страна, акцията на Destructive Creation е забавна, интересна, сама по себе си тя представлява едно намигване към днешния ден, не е обвинение или политическо послание.

Боядисването на паметник в жълта и синя боя като украинското знаме е едно, боядисването в розово е друго, префасонирането на партизаните в холивудски герои е трето, а днешната акция е по-скоро арт-тероризъм в лека форма с известна доза оригиналност, без политическа тежест и опасност от хронизиране...

Тази нова мода може би идва да ни каже, че има паметници, чиято семантика е неприемлива за голяма част от обществото ни. Защо иначе не боядисаха паметника на връх Шипка, или „главата“ на Стефан Стамболов в центъра на София, паметникът на Илия Минев, или пък паметника на Светослав Лучников...!?

#Пижо #Пенда #София #Стефан Стамболов #Destructive Creation #маскиран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"