Хващат крадците на боеприпаси от Челопечене

Хващат крадците на боеприпаси от Челопечене
Сапьори демонстрират техника и действия по откриване и обезвреждане на взривни материали край Челопечене, август 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Извършителите на кражбата на боеприпаси от бившето поделение в с. Челопечене са разкрити и заловени от Военна полиция, съобщи Министерството на отбраната.

На 14 октомври беше установена кражбата на боеприпаси от бившето поделение.

Крадците са действали вечерта, като са успели да преодолеят военния караул, но не са имали време да разснарядят боеприпасите.

Служба Военна полиция е работила в тясно сътрудничество с МВР, ДАНС и Военноокръжна прокуратура – София, при извършването на издирвателните мероприятия през последната седмица, съобщиха от Министерството на отбраната.

Задържаните извършители са двама и са криминално проявени цивилни лица. Те са направили пълни самопризнания и са съдействали на разследването при намирането на укритите извън района на поделението боеприпаси.

Извършителите са успели да изнесат само гилзите на 14-те 85-милиметрови боеприпаси, а барутът и снарядите са скрили в загражденията на бившето поделение.

До този момент не е установено съучастие на военнослужещи, съобщават от министерството.

Сурови наказания, включително и дисциплинарни, очакват служителите, допуснали кражбата на боеприпаси, е заканата на министъра на отбраната ген. Аню Ангелов, припомня БГНЕС.

„Това са стари, корозирали боеприпаси, които са изключително опасни. Но гилзите, които са използваеми, са привлекли вниманието на крадците“, заяви той след установяването на кражбата.

По думите на Ангелов боеприпасите не могат да се използват за взрив, тъй като барутът не е пресован с тротилови шапки. Според него най-лошото, което е можело да се случи, е крадецът сам да се взриви при невнимателни действия.

Поделението край Челопечене остава проблематично, след като през юли 2008 г. във военните складове там експлоадираха стари боеприпаси, разтърсвайки София.

#Челопечене #министър на отбраната #Министерство на отбраната #Военна полиция #боеприпаси #поделение #кражба #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »