ЕП настоява за незабавна финансова помощ за Украйна

ЕП настоява за незабавна финансова помощ за Украйна
Евродепутатите настояват, ЕС да въведе забрани за пътуване и замразяване на активите в ЕС на лицата, отговорни за насилието в Украйна.Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

ЕС трябва да помогне на Украйна със спешна финансова помощ и да наложи набелязаните санкции срещу отговорните за насилието, заявиха депутатите в четвъртък.

Според институцията, ключовите предизвикателства, пред които Украйна е изправена, са изграждането на конструктивен диалог между политическите сили, запазването на териториалната цялост, борбата с корупцията и организирането на свободни и честни избори.

В момента най-важното е ЕС и международните финансови организации да предложат пакет за краткосрочна финансова помощ, както и такъв в дългосрочен план, чрез който да подпомогнат нужните реформи, съобщиха от ЕП.

Евродепутатите настояват, ЕС да въведе забрани за пътуване и замразяване на активите в ЕС на лицата, отговорни за насилието в Украйна, както бе договорено от страните членки на 20 февруари. Депутатите също призоваха страните членки да спрат изтичането на „присвоени“ пари от Украйна.

От Европарламента съобщават, че Русия е поела ангажимент да уважава териториалната цялост на Украйна в „Меморандума от Будапеща“, подписан със САЩ и Великобритания през 1994 година. В същия акт Русия обещава да се въздържа от оказване на икономически натиск върху Украйна с цел да я подчини на своите собствени интереси.

#ЕП #Европарламента #санкции #Украйна #насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »