Стоянова: Фискалният резерв наистина на минимум

Стоянова: Фискалният резерв наистина на минимум
Стоянова посочи, че заложеният в закона минимум от 4.5 млрд. лв. трябва да бъде достигнат на 21 декември и според нея няма основания за притеснения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към днешна дата фискалният резерв на България е 3 млрд. и 800 милиона лева, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя обясни, че от края на декември той е намалял с 1.2  млрд. лева, но това са авансови плащания за земеделските стопани (за над 700 млн. лв.) и лихви по външния дълг (над 500 млн. лв.), които са еднократни, предаде БНР.

Средствата, разплатени от фонд „Земеделие“, ще бъдат възстановени от Брюксел до 45 дни, посочи Стоянова.

Според нея това намаление на фискалния резерв ще бъде компенсирано през следващите месеци от данъчни приходи.

Изказването на Стоянова бе по повод предупрежденията на икономисти от НДСВ, че спестяванията на държавата са паднали под санитарния минимум.

Миналата седмица Любомир Дацов, Милен Велчев и Николай Василев заявиха, че правителството на ГЕРБ е в състояние на ликвидна криза.

„В такава тежка ситуация не сме били от времето на Жан Виденов“, коментира тогава икономистът и бивш заместник-министър от НДСВ Любомир Дацов.

Стоянова обаче посочи, че заложеният в закона минимум от 4.5 млрд. лв. трябва да бъде достигнат на 21 декември и според нея няма основания за притеснения.

Бившият финансов министър и депутат от левицата Пламен Орешарски пък изрази тревога за намаляващия фискален резерв.

„Когато останете без резерв, рисковата компонента на фискалната позиция става много висока и малки сътресения са в състояние да обърнат гладкото функциониране на икономическата система. За последните 2.5 години вътрешният дълг се е увеличил с 2 млрд., а резервът е намалял с 3-4 млрд. лева. Общо между 5 и 6 млрд. лв. е похарчило правителството на ГЕРБ напълно безцелно“, каза Пламен Орешарски.

#депутат #финансов министър #Пламен Орешарски #Жан Виденов #криза #ГЕРБ #Николай Василев #Милен Велчев #Любомир Дацов #НДСВ #Брюксел #Фонд „Земеделие“ #председател на бюджетната комисия #фискален резерв #Менда Стоянова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"