Съдии: Полицаите да вадят оръжие при „абсолютна необходимост”

Съдии: Полицаите да вадят оръжие при „абсолютна необходимост”
За мярката се заговори след няколко шумни скандала за упражнено полицейско насилие над граждани. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

От Управителния съвет на Съюза на съдиите в България изразиха подкрепа за предложените промени в Закона за МВР за въвеждането на стандарта „абсолютна необходимост“ при използването на оръжие и физическа сила от полицията.

От съюза посочват, че предлаганите промени са реален принос за утвърждаването на ценността на човешкия живот и достойнство в България чрез поставяне на ясни граници за употребата на физическа сила и оръжие по време на полицейски операции и задържане на граждани.

„Като съдии приветстваме законопроекта в тази му част и защото той съответства на практиката на ЕСПЧ, включително на осъдителните решения по български дела за полицейско насилие“, се посочва в съобщението.

За мярката се заговори след няколко шумни скандала за упражнено полицейско насилие над граждани, припомня Дарик.

В края на януари вътрешният министър Цветан Цветанов обяви идеята да бъде въведен стандарт „абсолютна необходимост“ при употреба на оръжие от полицаи.

В резултат на преструктурирането на силовото ведомство ще се създаде и нова главна дирекция, която ще обединява дирекциите „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“, съобщи тогава той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »