Пастор от бившата ГДР става президент на Германия

Пастор от бившата ГДР става президент на Германия
72-годишният Йоахим Гаук. Снимка: Тагесшпийл
A A+ A++ A

Германската управляваща коалиция е избрала Йоахим Гаук да замести подалия оставка държавен глава Кристиан Вулф.

Както правителството на Ангела Меркел, така и основните опозиционни партии са се съгласили да подкрепят 72-годишния Гаук като консенсусен кандидат за президентския пост, предаде АФП.

Гаук е бил защитник на човешките права в Източна Германия преди падането на Берлинската стена и обединяването на Германия през 1989 година.

Германският канцлер Ангела Меркел отстъпи под натиска на опозицията и обществеността и прие новият президент на страната да е Йоахим Гаук - човекът, когото тя пренебрегна на изборите за президент през 2010 г.

Това обяви лично тя вечерта в неделя в присъствието на ръководителите на останалите големи партии в страната. Формалното одобрение ще се състои от Федерално събрание в следващите седмици до крайния срок, изтичащ на 18 март.

Той е кандидат на опозицията и се одобрява от 54% от населението. 72-годишният пастор Гаук бе сред няколкото духовници, изиграли активна роля за свалянето на режима в бившата ГДР и обединението на двете Германии.

След 1990 г. той ръководеше институцията, която събираше, възстановяваше, съхраняваше и анализираше архива на ЩАЗИ. Под негово ръководство бяха публикувани първите разкрития за деянията на режима в ГДР.

„Да не забравяме, че трябва да благодарим на духовници като Гаук за успеха на мирната революция в Източна Германия“, каза на пресконференцията Меркел, която е дъщеря на протестантски пастор от ГДР.

„Ние, социалдемократите, предложихме Йоахим Гаук на последното Федерална събрание и съм сигурен, че оттогава, меко казано, всеки съжалява, че той не бе избран“, не пропусна да припомни лидерът на ГСДП Зигмар Габриел.

#Йоахим Гаук #президент на Германия #Германия #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Кристиан Вулф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"