Фискалният резерв се стопи до 3.8 млрд. лв.

A A+ A++ A

Фискалният резерв на България в момента е 3.8 млрд. лева, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

Така тя опроверга твърденията, че резервът е по-малко от 2.8 млрд. лева и се връщаме към ситуацията от 1997 година.

От края на декември фискалният резерв е намалял с 1.2 млрд. лева, но това са авансови плащания за земеделските стопани и по външния дълг, които ще бъдат компенсирани през следващите месеци, обясни Стоянова в неделя пред БНР.

При приключването на финансовата 2011 г. вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че в резерва има 5 млрд. лева.

Бившите министри от НДСВ Милен Велчев и Николай Василев алармираха през седмицата, че правителството е изпаднало в неплатежоспособност и ситуацията напомня за времето на кабинета „Виденов“.

Депутатът от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски направи сметка, че за последните две години и половина резервът е намалял с 3-4 млрд. лева.

„Когато останете без резерв, рисковият компонент на фискалната позиция става много висок и малки сътресения са в състояние да обърнат гладкото функциониране на икономическата система. За последните 2 години и половина вътрешният дълг се е увеличил с 2 милиарда, а резервът е намалял с между 3 и 4 милиарда, общо между 5 и 6 милиарда е похарчило правителството на ГЕРБ напълно безцелно, да финансира текущи разходи, а не някакви специални антикризисни програми, и според мен това е голямата беда“, заяви Пламен Орешарски пред БНР.

Икономиката продължава да върви надолу, резервите намаляват, дългът расте. Ето това е основанието, което колегите от НДСВ са ползвали за тревожните констатации, добави той.

#Менда Стоянова #ГЕРБ #Пламен Орешарски #фискален резерв #НДСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"