Първанов: От демократизма, който имаше в БСП нищо не е останало

Първанов: От демократизма, който имаше в БСП нищо не е останало
Снимка: http://euobserver.com
A A+ A++ A

В интервю за БТВ Георги Първанов коментира задкулисието в политиката, тройната коалиция, политическите решения от 1997 година и управлението на АБВ.

„Проблемът на задкулисието е, че същите играчи, които бяха на ключови позиции по време на управлението на ГЕРБ сега също имат определящи позиции при едно друго управление. Цветанов и Пеевски са се срещали само 40 пъти в кабинета на МВР... Това е тема която трябва да се дебатира. Защо и как това статукво се запазва?“ коментира темите от деня Георги Първанов.

Не се съгласява с твърдението, че е инженер на тройната коалиция. „Вие как си представяте един лидер да каже, че някой друг му е направил коалицията?“ пита Първанов. Оказал е помощ в рамките на дадените му правомощия.

Според лидера на АБВ решенията в огромната си част се взимат на друго място, извън двата партийни центъра - „БСП като партия не бих поставил в категорията на тази зависимост, която има на Позитано.“ Първанов дава пример с националния съвет, който във време на тежки протести се събира един-два пъти за 4 месеца, докато през 1997 са се събирали през ден „Тук има пълно незачитане на националния съвет.“ категоричен е той и добавя „От демократизма, който имаше в БСП нищо не е останало.“

Първанов отрича да има отношения с Ахмед Доган и подчертава, че е много критичен към ДПС. Той се връща към балотажа на президентските избори от 2001 година. Според него помощта на ДПС не е била решаваща, защото е имал преднината още на първия тур.

„Аз никога няма да се откажа от това признание за тяхната роля , нито от подкрепата на други партии. Но тази подкрепа не може да бъде индулгенция за сегашни прегрешения на ДПС“ смята Първанов.

В полемика с Иван Костов, който миналата седмица в ефира на БТВ обвини БСП в кражба на историята, историкът каза, че през 1997 година решенията, взети от БСП, конкретно от него самия и от Николай Добрев, са спасили гражданския мир в страната - „Ние имахме ли вариант с украйнския сценарий? Сигурно сме го имали...“

На въпрос „ще стане ли АБВ партия?“, Първанов отговаря, че АБВ се развива като коалиция. Кои са коалиционните партньори ще научим в близките дни.

#Георги Първанов #бТВ #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници