„Каквато държавата – такава и църквата!“

„Каквато държавата – такава и църквата!“
A A+ A++ A

Украинският Свети Синод и православната църква са на „Майдана“, заедно с протестиращите. Кадри от украински и други телевизии нееднократно показваха, как свещеници застават буквално на „огневата линия“ с кръст в ръка и възпират насилието и от едната, и от другата страна.

Един покъртителен фото-кадър обиколи социалните мрежи - украински свещеник дава „разрешителна молитва“ на самия „рубеж“, на протестиращ, пред премръзналия поглед на силите на „Беркут“ и пред вцепенените лица на изтощените вече до смърт протестиращи и демонстранти. Украинската църква е заедно с народа си, на негова страна е, на страната на слабия, така, както повелява Светото Православие.

Когато преди година се проля българска кръв на „Орлов мост“, когато „белият автобус“ буквално прегази човешкото достойнство, при това пред храма на българското законотворчество, къде бяха българските свещеници? Да, наистина, появиха се един-двама да отсрамят „съсловието“.

След това новоизбраният патриарх, който беше избран буквално „под обстрела“ на протестите, измънка, че не бива да има насилие, да се помирим и да вървим заедно напред, което прозвуча повече като слаботелесен хленч, вместо като позиция на авторитетен духовен лидер.

Заради това хората казват: „Каквато държавата – такава и църквата“!

#Беркут #свещеник #свещеници #синод #законотворчество #държава #Орлов мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »