Българските евродепутати осъдиха насилието в Украйна

Българските евродепутати осъдиха насилието в Украйна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските евродепутати излязоха с обща позиция, в която остро осъждат насилието в Украйна.

Евродепутатът от ЕНП Надежда Нейнски, депутатите от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, Моника Панайотова, Преслав Борисов, от ЕНП/Синята коалиция Светослав Малинов и от АЛДЕ/НДСВ Антония Първанова и Станимир Илчев подписаха позицията.

Евродепутатите на БСП, ДПС и „Атака“.

Публикуваме текста на позицията:

Българските евродепутати остро осъждаме ескалацията на напрежение и актовете на насилие по улиците на Украйна. Тревожна е информацията за разполагане на военни части в Киев.

Правителство и президент, които потъпкват основни права и свободи на народа си, не могат да продължат да управляват и затова настояваме за изпълнение решението на Съвета на външните министри на ЕС от 10 февруари 2014 г. за сформиране на ново обединително правителство, предсрочни президентски избори и конституционни реформи.

Подкрепяме и незабавното въвеждане на санкции срещу всички виновни за насилието в Украйна. В същото време смятаме, че Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна трябва да остане на масата като доказателство за готовността на ЕС да подкрепи държавите, споделящи демократичните ценности.

Украинските граждани днес смело демонстрират, че сами могат и искат да определят бъдещото развитие на страната си и че са против всякаква външна намеса, която се опитва да ги отклони от пътя им към Европейския съюз. Призоваваме ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да влязат в ролята на посредници в разрешаването на конфликта и настояваме те да получат безусловната подкрепа на международната общност.

Не на последно място изразяваме най-искрени съболезнования към близките на загиналите в сблъсъците.

#Украйна #Ден на траур в Украйна #позиция #евродепутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници