Концерт, пламъци и меси на площад Независимост

Концерт, пламъци и меси на площад Независимост
Снимка: Reuters
A A+ A++ A

И към настоящия момент на площад „Независимост“ в Киев горят гуми. Продължава импровизираният митинг, който не е спирал цяла нощ, с концерти и с участие на духовни лица, които изнесоха истинска меса на площада, предаде репортер на Нова телевизия.

Бутилки „Молотов“, сандвичи и вода се разнасят сред протестиращите. Има барикада от около 100-тина метра, която прилича на крепостна стена. През нощта не е имало инциденти лице в лице, но през цялото време бомби „Молотов“ летят през барикадите.

Протестиращите непрекъснато излизат от позициите си и се опитват да заобиколят полицията, за да стигнат до правителствените сгради. Снощи са горили документи в прокуратурата.

На барикадите са млади хора, 20–30-годишни. Деца не се забелязват. В момента на площада има окло 5-6 хиляди души.

В Киев влизат спец частите на Украйна, които да пазят сгради и военни обекти от посегателства. Те се сменят на ротационен принцип.

Останалата част на града е абсолютно тиха, има постове на полицаите, които се грижат за пътния транспорт. Двама полицаи са убити именно на такъв пост.

В други части на Украйна населението също не остава безразлично. В Луцк полицията е минала на страната на протестиращите, в Лвов полицейските управления са превзети, в някои градове полицията стреля с куршуми срещу населението.

Броят на жертвите от безредиците в Украйна достигна 28 души. Според министерството медицинска помощ са потърсили 445 души, 287 от които са били приети в болница. В болница се лекуват 88 служители на реда, шестима журналисти, четири деца на възраст под 18 години, както и двама чуждестранни граждани.

Украинският президент Виктор Янукович обяви 20 февруари за ден на национален траур „в памет на човешките жертви при масовите безредици“ в Киев.

На извънредно заседание днес външните министри на Европейския съюз ще обсъждат положението в Украйна.

#гражданска война #Украйна #Ден на траур в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници