Как се забогатява от държавна служба

Как се забогатява от държавна служба
A A+ A++ A

Докато реформата в държавната администрация се бави, предприемчиви държавни служители, най-вече на високи постове, намират бърз и сигурен начин да забогатеят. Дори да ги хванат в злоупотреба, най-много да ги уволнят. Често и това не се случва, разминават се само с публично порицание.

Показателен е примерът със служителката на службата за оперативни технически операции Антоанета Първанова, която беше арестувана, защото продавала информация за това дали на определени лица се прилагат специални разузнавателни средства. На Първанова е повдигнато обвинение за изнасяне на държавна тайна. Службите се похвалиха, че благодарение на вътрешната си система за сигурност служителката е била уличена. Ще се похвалят ли обаче и с това, че знаят кои са „външните лица“, които са плащали за тази информация? По-важен въпрос е и дали ще бъдат наказани шефовете на тази служителка, които са допуснали това да се случи, и дали не е работила с тях. Както и кога ще бъдат изработени критерии как да бъдат избирани хората, които да получават достъп до класифицирана информация?

Дългогодишният шеф на оръжейния склад на Столичната полиция Красимир Нешев пък получи тригодишна условна присъда, след като призна, че е бил тартор на банда за търговия с оръжие. 42-годишният Нешев продавал „Макаров“ за около 500 лв., дори предлагал „бърза доставка“ за 24 часа. Предприемчивият мъж изнасял от склада на полицията оръжията, заличавал номерата и ги продавал. Тригодишната условна присъда, получена след споразумение със спецпрокуратурата, със сигурност няма да респектира колегите му да не последват неговия пример. Оказва се, че санкциите за търговците на крадено оръжие са нищожни в сравнение с кражбата на пет кокошки. За подобна кражба има осъдени на 1 година затвор. През декември 2013 г. Д.Е.М. бе осъден на две години затвор и строг затворнически режим при изтърпяване на наказанието, защото задигнал хранителни стоки, уиски, парфюм, видеокамера и мобилен телефон от магазин в Тервелско, всичко на стойност 453 лв.

Тези служители са си позволили да бръкнат в кацата с мед, защото правилата в разградения двор са като за разграден двор. Тези правила се задават на много по-високо ниво и на „възприемчивите“ служители по веригата не им остава нищо друго, освен да следват порочния пример.

Пример за абсолютна липса на отговорност е изказването на Йордан Цонев от ДПС, че не вижда нищо притеснително и заслужаващо проверка на прокуратурата за срещите между Делян Пеевски с Цветан Цветанов. Те са се срещнали поне 40 пъти, като Цветанов е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да назначи приближената до него окръжна прокурорка на Шумен Ася Петрова за зам. главен прокурор и в „никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор“, защото „не го харесвал“. На друга пък Цветанов настоявал Пеевски да упражни медиен чадър над престъпни босове, с които двамата с бившия шеф на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Станимир Флоров били свързани. Ако това не заслужава разследване, тогава кое?

Криминалната история на бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров, разследван за финансови престъпления, вероятно също ще потъне в папките. Докато това се случва обаче, „компетентните“ органи ще „ловят“ дребните риби и ще ни убеждават колко добре работят.

#Йордан Цонев #Цветан Цветанов #Делян Пеевски #Красимир Нешев #Антоанета Първанова #Христо Бисеров #държавната администрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »