ВМРО: България срещу българите в чужбина

ВМРО: България срещу българите в чужбина
Въпреки нелепостта на изискванията към сънародниците ни мерки не са били предприети, заяви Каракачанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 10 000 българи от Македония, Западните покрайнини и Молдова са със спрени преписки за получаване на българско гражданство, след като Министерството на правосъдието поиска от тях невъзможни за представяне документи, заявиха представителите на ВМРО Красимир Каракачанов и Юлиан Ангелов, историкът акад. Георги Марков, проф. Трендафил Митев, председател на Македонския научен институт, Мирослав Ризински от Българския културен клуб - Скопие, Петър Колев, председател на Сдружението за македоно-българско приятелство - Щип, и Трайче Попов от Студентското дружество „Вардар“ – София.

Според представители на ВМРО министерството нарушава законите на България.

„Исканията към нашите сънародници са да представят документ за български произход, въпреки че от 1912 г. в Македония такива не се издават, а официалната политика от 1945 г. насам е да се отрича съществуването на преселници. На кандидатите за българско гражданство е бил поставен и неизпълним срок – едва от две седмици, за да представят документите“, коментираха те.

Красимир Каракачанов съобщи, че през последните няколко месеца е провел редица срещи с премиера Пламен Орешарски, председателя на БСП Сергей Станишев (като мандатоносител), с министъра на правосъдието Зинаида Златанова.

„Въпреки нелепостта на изискванията към сънародниците ни мерки не са били предприети“, заяви Каракачанов.

#ВМРО #Красимир Каракачанов #Каракачанов #Македония #Пламен Орешарски #Сергей Станишев #Зинаида Златанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници