Не на домашното насилие!

Не на домашното насилие!
От страх и срам повечето жертви на насилие нямат смелостта да споделят какво им се случва и да потърсят помощ. Снимка: novanews.bg
A A+ A++ A

Всички си мислим, че най-лошото не може да ни се случи. Чували сме различни тежки истории и съдби, но дори не допускаме, че някога в живота си можем да станем жертви на домашно насилие.

Обиди, шамари, ритници, удари с тежки предмети – това са само част от проявленията му. Домашното насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права.

Всички сме чували десетки истории за малтретирани жени, деца и възрастни хора. За огромно съжаление, статистиката сочи, че вместо да намаляват, случаите на тормозени хора се увеличават. Всяка четвърта българска жена, майка и съпруга е малтретирана. Ако не успее да избяга от „омагьосания кръг“, поредният акт на насилие може да се окаже фатален.

Регистрирани са седем случая на убийства на жени от техните съпрузи през 2012 г., съобщават организациите от Алианса.

Жена на 30 години, омъжена, с две деца – на 3 и 5 години, е една от убитите. Въпреки че е била във фактическа раздяла със съпруга си, поради честите му прояви на агресия, физическо и психическо насилие, насилникът е продължавал да упражнява тормоз над нея и децата. Той се е изразявал в следене, заплахи и скандали на обществени места, бой и душене. При последния им скандал дори е направил опит да я намушка с нож. Жертвата е подавала жалби в полицията няколко пъти, след което е била насочена за консултации към неправителствена организация, където е получила психологически и юридически консултации. В резултат пострадалата получава от Районния съд Заповед за незабавна съдебна защита с мерки за защита за нея и децата. Въпреки забраната да доближава нея и децата, насилникът е нахлул в жилището й и на рождения й ден я е убил с множество изстрели.

В България броят на делата за домашно насилие срещу жени, които са доведени до справедлив завършек и по които насилниците са наказани, е нищожен.

От страх и срам повечето жертви на насилие нямат смелостта да споделят какво им се случва и да потърсят помощ. Доказателство за това са и първоначалните данни от доклад на Европейския съюз. Те сочат, че две от всеки три жени в 28-те страни – членки на ЕС, които стават жертва на физическо или сексуално насилие, не се оплакват пред полицията или хуманитарни институции.

На фона на увеличаващия се брой на убийствата в страната вследствие на домашно насилие жените, подложени на тормоз, не трябва да си мълчат, а да вземат нещата в свои ръце. Търпението и преглъщането при подобни случаи не е от полза за жертвите и няма да реши проблема им.

Има редица институции и организации, които могат да ви помогнат. Не се страхувайте, потърсете ги, борете се за спокоен живот!

#домашно насилие #тормоз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"