Лекарите от „Спешна помощ“ излизат на протест

Лекарите от „Спешна помощ“ излизат на протест
A A+ A++ A

Започваме процедура за протестни действия. Това каза д-р Анелия Маждракова от Спешна медицинска помощ – София, за обявените реформи в спешната помощ, предаде репортер на БГНЕС.

БЛС ще подкрепи изцяло колегите от спешната помощ, каза и председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Преди да започне процедурата, лекарите в спешните центрове ще внесат отворено писмо до президента, министър-председателя и здравния министър. „Ще изчакаме търпеливо отговора им и след това ще започнем процедурата за протести“, каза д-р Маждракова. Предстои лекарите да решат колко точно ще чакат „търпеливо“.

„Искаме да призовем всички да ни подкрепят в усилията ни да осигурим качествено и навременно обслужване“, каза д-р Маждракова. Тя посочи, че според работещите в спешната помощ най-големият проблем е липсата на закон за спешната помощ. „Ние сме от малкото държави, в които няма такъв закон“, каза д-р Маждракова. Тя посочи, че реформа в здравната система няма, говори се, но не сме я видели. Колкото до идеята отпреди няколко дни спешните центрове да минат към общинските болници, които са търговски дружества, това ще принуди спешните центрове да обслужват само здравноосигурени лица, обясни лекарката. Тя припомни, че здравно неосигурените българи са 2,5 милиона.

За да опише в цифри ситуацията в спешния център в София, тя каза, че има 80 свободни места за лекари в момента и няма желаещи да започнат работа там. Според нея с прехвърлянето ще се наруши квалификацията на всички специалисти. „Ние сме част от системата за националната сигурност“, категорична е д-р Маждракова и добави, че ако се наруши структурата и системата за спешна помощ, няма да може да се реагира например при кризи и аварии.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"