Наследникът на Кадафи заловен?

Наследникът на Кадафи заловен?
Съдбата на Сейф ал-Ислам, сина на диктатора Муамар Кадафи, който се очакваше да го наследи като либийски лидер, остава неясна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сейф ал-Ислам, най-активният поддръжник на либийския диктатор Муамар Кадафи сред синовете му, е бил заловен в град Злитан, по непотвърдена информация.

Сейф ал-Ислам е ранен на няколко места в гърба и е арестуван от група либийски бунтовници в гр. Злитан, на около 300 км от Сирт, предаде телевизия „Ал Арабия“.

Информациите за съдбата на Сейф ал-Ислам обаче остават противоречиви, тьй като според някои световни медии той е убит, а според други не е заловен и бяга към границата на Либия с Нигер.

Сейф ал-Ислам успя да се измъкне от Сирт, последния бастион и роден град на баща му Муамар Кадафи, след като бунтовниците сломиха съпротивата на последните военни части на диктатора, а самолети на НАТО нанесоха удар по конвоя, с който се предполага, че Кадафи се е опитал да се измъкне от града.

Муамар Кадафи беше заловен от либийските бунтовници в четвъртък и прострелян в двата крака при опита си да избяга от родния си град Сирт. Според първоначалната информация, той умира по-късно от раните си.

Анонимни източници от Временния национален съвет на Либия, както се нарича бунтовническото правителство, обаче разкриха, че Кадафи е бил пребит, а след това застрелян от бунтовниците, които са го хванали.

Революцията на бунтовниците в Либия срещу диктатурата на Муамар Кадафи започна през февруари 2011 г. като част от т.нар. Арабска пролет - вълна от политически протести, която свали диктатурите в Египет и Тунис.

По-късно на тяхна страна се включи и НАТО с въздушни удари срещу силите на Кадафи чрез операцията „Обединен защитник“ с мандат на Съвета за сигурност на ООН, който формално се отнасяше до защитата на цивилното население в Либия.

През август правителството на Кадафи падна, след като бунтовниците превзеха либийската столица в битката за Триполи на 21 август, и оттогава той беше в неизвестност до четвъртък, когато намери смъртта си.

#Сейф ал-Ислам #Либия #Кадафи #бунтовници #Сирт #Временен национален съвет на Либия #Арабска пролет #НАТО #Триполи #Нигер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"