Новият национален стадион ще е срещу „Арена Армеец“

Новият национален стадион ще е срещу „Арена Армеец“
Новият национален стадион ще бъде построен срещу спортната зала „Арена Армеец“ в София. Карта: „Монитор“
A A+ A++ A

Новият национален стадион ще бъде построен срещу спортната зала „Арена Армеец“ в София.

„Това е окончателното решение, изготвен е вече и доклад до премиера Бойко Борисов“, заяви вчера спортният министър Свилен Нейков, цитиран от вестник „Монитор“.

За проекта се бориха общо три терена. Освен избрания, от областната управа бяха предложили като подходящ и стадиона на левскарите „Георги Аспарухов“, както и първоначално посочения терен в кв. „Враждебна“, до Летище „София“.

В крайна сметка специално сформираната комисия посочила парцела на 4-ти километър срещу залата. Там има огромна свободна площ, като преди години се планираше върху земята да се построи нов правителствен комплекс.

Върху имота са издигнати няколко войскови сгради, но повечето от тях са с отпаднало предназначение и може да се освободи площ от 360 декара.

„В най-скоро време ще стартира процедурата и ще се организира конкурс. Финансирането ще бъде на базата на публично-частно партньорство“, поясни министър Нейков.

В търга ще се включи и испанският инвеститор, който пръв предложи проект за национален стадион - „Арена на розата“.

Планът обаче беше за имота до летището, който в крайна сметка се оказа неподходящ, най-вече заради преплетените интереси на няколко собственика.

Част от имота попада в действащо подразделение на Министерството на отбраната и в същото време в него влиза проект за хеликоптерна площадка по Шенгенското споразумение, който се финансира от ЕК.

Освен това близостта до летището постави и редица ограничения във височината и осветлението. Всички тези пречки довели до изпадането на терена от списъка с евентуални имоти.

Спортният комплекс „Герена“ пък не се дава от ръководството на футболен клуб „Левски“. Сините отхвърлиха строителството на национален стадион на негово място още при първото споменаване на идеята.

Избраният терен обаче също има недостатъци. Още преди месец областният управител Данаил Кирилов предупреди, че не е добре обезпечен от транспортна гледна точка, като припомни, че никакви планове не предвиждат оттам да минава метро.

„И сега при концерти и спортни прояви в зала „Арена Армеец“ преминаването и паркирането в района е силно затруднено“, призна вчера и министър Нейков.

„Затова се планирало изграждането на нови подстъпи поне към паркинга на залата, за да се улесни влизането. В момента водим разговори за това с главния архитект на София Петър Диков“, уточни спортният министър.

Нейков коментира и платеното паркиране пред залата, като поясни, че това се налага заради поддръжката и регулацията.

#национален стадион #„Арена Армеец“ #министър на спорта #Свилен Нейков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »