Матео Ренци – италианците обичат амбициозните шегаджии

Матео Ренци – италианците обичат амбициозните шегаджии
Матео Ренци
A A+ A++ A

Италианският премиер Енрико Лета заяви, че ще подаде оставка след като най-голямата коалиция - Демократическата партия подкрепи предложението на лидера й Матео Ренци за смяна на праителството. Аргументът на Ренци бе, че страната има нужда от „по-амбизиозно правителство“, което я извади от кризата. Лета оглави правителството през април 2013 г. като сформира коалиция между лявоцентристката Демократическа партия и дясноцентристката Народ на свободата на Силвио Берлускони.

Италианците не успяха да се доверят на Енрико Лета, както и на предшественика му Марио Монти. За тях Лета винаги е бил повече европеец, отколкото италианец. Твърде строг, твърде сериозен, по нищо неприличащ на Силвио Берлускони, всяка дума на когото се превръше във виц. За няколко месеца Лета се опита да изпълни мечтата си да подготви Италия да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2014 г., страната да отиде на избори с нов избирателен закон и да предотврати беззаконието в Сената. Но така и не успя да се сработи с управлаващата коалиция.

39-годишният Матео Ренци, кмет на Флоренция, най-вероятно е новият премиер на Италия. Преди да завърши право Ренци бил скаутски водач, а на 19 години тръгва по стъпките на баща си - общинар от Християндемократическата партия. През 2006 г. публикува книга за опита, натрупан в област Флоренция, под заглавие "Между Де Гаспери (исторически лидер на християндемократите) и (рокгрупата) Ю Ту".

Амбициозният мъж намери верния път към Рим и чрез силен медиен ПР спечели не само ръководството на Демократическата партия. Ренци успя повече – той изхвърли на боклука старите лидери в партията Пиер Луиджи Берсани, Масимо Д'Алема и Джани Куперло. Дори покани Берлоскони на кафе. „Искам да обсъдя реформите с Берлускони, за да не се налага да управлявам с него“. Този коментар му, донесе още по-голямо одобрение сред демократите и опиянен от успеха си Ренци прехвърли всичките си критики към премиера Лета. „Правителството не работи, държавата не може да чака“, коментира той. Към критиките му се присъединиха синдикати, работодатели и лявоориентирани избиратели. Макар че до преди две години бе неизвестен, днес шегите му с пъстър флорентински хумор, се харесват на повечето италианци. “Обвиняват ме, че крада гласове от десницата, но ето новина-бомба само за вас - последните избори ги изгубихме”, иронично коментира той. Ренци се възхищава на Тони Блеър и Барак Обама и смята да управлява като тях.

Обещанията и лозунгите, с които Ренци заля Италия, не са като реалното управление. Проблемите пред страната са много и е невъзможно да бъдат решени за месец, дори за година. Бедността и безработицата растат, а растежът е нулев. За една година по 1000 фирми на ден излизат от бизнеса, като особено тежко засегнато са 6-те милиона малки и средни предприятия, които представляват гръбнака на италианската икономика. Положението е критично на фона на повишените данъци и орязаните бюджетни разходи. Предсрочни избори при стария закон няма да са от полза на Италия, защото на практика не могат да излъчат победител. Освен това новият премиер трябва да работи със същата коалиция, която пречеше на Лета да реформира страната.

Очакванията на анализаторите са, че поредният опит за смяна на премиера, няма да е реална смяна на посоката, в която е тръгнала Италия. Освен ако Ренци не ги изненада.

#Матео Ренци #Ренци #Италия #Енрико Лета #Лета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »