Плевнелиев отзова 12 посланици агенти

Плевнелиев отзова 12 посланици агенти
Президентът Росен Плевнелиев отзова 12 посланици, работили за Държавна сигурност, стана ясно от обнародваните в „Държавен вестник“ вчера укази. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев отзова 12 посланици, работили за Държавна сигурност, стана ясно от обнародваните в „Държавен вестник“ вчера укази.

У нас се прибират Андрей Славчев от Босна и Херцеговина, Теодор Русинов от Албания, Димитър Икономов от Унгария, Илко Шивашев от Кувейт и Христо Георгиев от Белгия. В първата вълна на отзованите са и тримата дипломати, които съдят МВнР за прекратените си задгранични командировки, пише вестник „Монитор“.

Става дума за Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, които доскоро оглавяваха мисиите ни в Холандия, Сърбия и Гърция.

Всички отзовани са с агентурно минало, като 11 от тях са с изтекли мандати, а 69-годишният Никола Калудов се пенсионира.

Другият признак, по който е взето решението за прибирането на дипломатите в София, е политическият или икономическият интерес на страната ни в тези държави.

Това са важни мисии и там промените трябва да се направят възможно най-бързо, обясниха от президентството.

Само един от одобрените от кабинета 31 нови посланици е получил агреман – Ради Найденов, който ще оглави мисията ни в Берлин.

До месец новите си назначения ще получат и шефовете на мисиите на ЕС в Брюксел, на ООН в Ню Йорк и в Женева и на ОССЕ във Виена. Те не се нуждаят от специалното дипломатическо одобрение.

В края на януари и началото на февруари Министерският съвет ободри кандидатурите на общо 31 нови шефове на дипломатически мисии.

Очаква се до края на месеца президентът да издаде укази за отзоваването и на останалите дипломати. До края на март пък държавите трябва да одобрят новите кандидати за посланици.

Рокадите са част от намерението на външния министър Николай Младенов да прибере на траншове всичките 39 дипломати, за които Комисията по досиетата обяви принадлежност към Държавна сигурност.

20 от тях са с изтекли мандати, а на още 4-ма предстои завръщане заради закриването на дипломатическите представителства.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България #посланици #Държавна сигурност #агенти #укази

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"