Пазарът на лекарствата в България расте с 12% през 2011 г.

Пазарът на лекарствата в България расте с 12% през 2011 г.
Снимка: zdravnitsa.bg
A A+ A++ A

Над 12% ръст на продажбите на медикаменти в стойност бележи българският пазар за миналата година, според данни на световната анализаторска компания за фармацевтичния пазар „Ай Ем Ес хелт“ (IMS Health).

Това означава, че българите са изпили лекарства за близо 2,3 млрд. лв. през 2011 г., предаде БНР.

Пациентите са похарчили 1,297 млрд. лв. през миналата година, а държавата е купила медикаменти за 801 млн. лв.

Най-голям ръст бележат хапчетата за хипертония, астма, урологични проблеми и за онкологични заболявания.

Специалисти от световната анализаторска компания за фармацевтичния пазар „Ай Ем Ес хелт“ прогнозират, че през следващите 5 години българите ще плащат повече за лекарства.

Причината е в неудовлетворените нужди от здравеопазване. Освен това хората плащат все повече за лекарства с рецепта поради навлизането на пазара на по-нови медикаменти.

Специалистите отчитат стабилна финансова и търговска ситуация в България, защото здравното министерство и здравната каса плащат лекарствата в срок. За сравнение в Румъния аптеките получават парите си за лекарства след 16 месеца, а в Гърция на болниците за лекарства не е плащано от 2007 година.

Кунчо Трифонов, експерт от анализаторската компания, коментира, че се увеличава доверието на пациентите в тяхната покупателна способност, показател за което е ръстът  на продажбите на хранителни добавки от 20 на сто предвид, че те не са нито животоспасяващи, нито животоподдържащи.

#лекарства #медикаменти #Министерство на здравеопазването #НЗОК #Национална здравноосигурителна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »