Руският може да стане официален в ЕС заради Латвия

Руският може да стане официален в ЕС заради Латвия
Етническа карта на Латвия. Процентът на руското малцинство в регионите е отбелязан в червено. Карта от lettia.lv
A A+ A++ A

Има вероятност руският език да бъде признат за официален в Европейския съюз, ако на референдум в събота латвийците одобрят обявяването му за втори официален език в Латвия, призна Европейската комисия.

Около една трета от 2.3-те милиона жители на Латвия са от руски произход, част от които са заселени там през съветския период, а в страната съществува дълбоко разделение по етническа линия. След като обявява независимост през 1991 г., Латвия въвежда изискването всички нейни граждани да минават изпит по латвийски, поради което около 15% от населението – етнически руснаци – нямат пълноправно гражданство.

Когато един език стане официален, ЕС трябва да превежда всички свои документи на него. В момента в общността има 23 официални езика, но основните са френски, английски и немски.

Говорителят на Европейската комисия Денис Абът каза пред репортери в Брюксел, че ако руският стане втори официален език в Латвия, правителството може да поиска той да получи същия статут в ЕС, цитиран от ДПА.

По думите му обаче това няма да стане автоматично. Абът изтъкна случаите с Испания и Великобритания, които признават и други езици на своя територия освен испанския и английския, например каталонски и уелски, но не са поискали те да бъдат признати на европейско ниво.

Евентуалното въвеждане на руския език в институциите на ЕС може да бъде чувствителна тема за някои страни от общността, които са били част от СССР.

Според анализатори обаче референдумът в Латвия едва ли ще успее, като се има предвид, че етническите руснаци са малцинство, а много от тях все още нямат право да гласуват, след като са загубили гражданството си при разпадането на Съветския съюз.

#руски език #Русия #Латвия #референдум #Рига #официален език #СССР #Съветския съюз #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"