5 фактора, които няма да удължат живота ви

5 фактора, които няма да удължат живота ви
A A+ A++ A

Можем ли да очакваме, че ще доживеем 100 години? Какви са признаците, че ни очаква дълбока старост в добро здраве? Това е въпрос, който вълнува както обикновените хора, така и учените. Редица изследвания по въпроса още не са изяснили коя е формулата на дълголетието и доброто здраве. Все пак едно е сигурно – следните фактори нямат връзка:

  1. Възрастта на родителите ви. Няма доказана зависимост между продължителността на живота на родителите и тази на техните деца.

  2. Националност или място на живеене. Да, средната продължителност на живота на японците е с над 10 години по-висока от тази на българите. Това обаче е статистика и е средноаритметична цифра. Реално не представлява никаква гаранция за вас.

  3. Социален или икономически статус. Добрият стандарт на живот по правило се свързва с по-високо качество на живот и по-висока продължителност. Всъщност това съвсем не е задължително. Дори да живеете в палат, ако похапвате нездравословно, осъмвате всяка сутрин по заведенията, а черният ви дроб се моли за алкохолна пауза, то няма голямо значение каква заплата получавате.

  4. Билки и хранителни добавки. Те могат да подобрят качеството на живота ви, но не и да ви гарантират дълбоки старини. Естествено, здравословният живот е предпоставка за дълголетие.

  5. Стрес. Всички си мислим, че живот без стрес е равно на живот до дълбока старост. Неоспоримо е вредното влияние на стреса върху живота ни. Все пак се оказва, че той съвсем не е обаче единственият фактор, който ни разболява и погубва. Важно е да се вземе под влияние и личността на всеки човек. Има хора, които издържат на много стрес, и такива, които не устояват дори на малки дози притеснение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"