Брюксел: Всички в ЕС да пуснат български работници!

Брюксел: Всички в ЕС да пуснат български работници!
Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор. Снимка: ЕК
A A+ A++ A

Европейската комисия ще поиска от 9-те страни, които удължиха ограниченията за достъп на българи и румънци до трудовите си пазари, да преосмислят това решение, съобщи в Брюксел еврокомисарят по труда и социалната политика Ласло Андор.

Правителствата на Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания в следващите дни ще получат писма от комисар Ласло Андор с призив да преразгледат решенията си за удължаване на рестрикциите до края на 2013 г., оповести еврокомисарят.

Андор съобщи, че не е напълно доволен от аргументите, изпратени от част от тези държави до комисията. Затова от тях ще бъдат поискани по-подробни анализи за състоянието на трудовите им пазари и за рисковете, които налагат те да останат затворени за българи и румънци, предаде БНР.

От всичките 9 страни обаче комисарят ще поиска да преразгледат решението за удължаване на рестрикциите и да отворят пазарите си поне частично, за опредени сектори и професии, както направиха Германия и Люксембург.

Другият вариант, който комисарят ще предложи, е ограниченията да останат в сила само за една година – до края на 2012 г., а не до края на 2013 г., каквито намерения са обявили въпросните 9 страни.

Експерти припомнят, че Комисията може да им препоръча, но не и да им наложи промяна на позицията, защото преходните периоди фигурират в договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС и защото в условия на криза трудно може да бъде отхвърлен аргументът на която и да е държава, че икономическата и социалната среда е нестабилна и крие рискове.

#Европейската комисия #ЕК #ЕС #пазар на труда #трудов пазар #Ласло Андор #еврокомисар #еврокомисар по заетостта и социалната политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »