Външните министри от ЕС дадоха зелена светлина за военна операция в ЦАР

Външните министри от ЕС дадоха зелена светлина за военна операция в ЦАР
"Абсолютен приоритет е да се предпази цивилното население от бъдещо насилие, да се гарантира, че народът на ЦАР може да живее без страх", заяви представителят на ЕС по външна политика и сигурностт Катрин Аштън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри на ЕС дадоха зелена светлина на шестмесечна военна операция в Централноафриканската република, където конфликтът между християни и мюсюлмани отне живота на хиляди, а един милион души да напуснаха домовете си през последната година.

"Абсолютен приоритет е да се предпази цивилното население от бъдещо насилие, да се гарантира, че народът на ЦАР може да живее без страх и да започне да възстановява страната си, както и да се осигури доставката на хуманитарна помощ", заяви представителят на ЕС по външна политика и сигурностт Катрин Аштън.

Френският генерал-майор Филип Понтиес ще ръководи мисията, в която ще участват около 500 военнослужещи, които ще помагат на миротворците от Африканския съюз.

Операцията се очаква да струва 25,9 млн. евро.

За започването на намесата се изисква одобрение от страните-членки на Евросъюза, като войските може да пристигнат в столицата на ЦАР Банги в края на февруари или началото на март, предава бТВ.

#Централноафриканска република #Европейски съюз #военна операция #Катрин Аштън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници