На Софийската стокова борса вече се продават дърва

На Софийската стокова борса вече се продават дърва
Днес, 17 февруари, се проведе първата сесия на Софийска стокова борса за продажбата на дървесина. Снимка: toplivo.bg
A A+ A++ A

Днес, 17 февруари, се проведе първата сесия на Софийска стокова борса за продажбата на дървесина, на която присъства министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„За първи път на Софийската стокова борса се търгува дървесина. Това са 100 хиляди тона на стойност за около 5 милиона лева“, съобщи директорът на борсата Васил Симов, цитиран от БНР. Цената за един кубик дървесина е между 30 и 80 лева.

„В момента на Софийската стокова борса се търгуват дървесни трупи, които още не са отсечени - те ще бъдат отсечени и ще станат дървен материал за огрев и преработка едва през април 2012 година“, обясни Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

На първата сесия за продажба на дървен материал участваше и министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той беше категоричен, че между избраните шест държавни горски предприятия, които ще продават дървесина пред стоковата борса, няма фирми, близки до него.

Същото заяви и директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. Симов обясни още, че в Европа е практика сто процента от дървесината да се продава през стоковата борса и това, че вече поне 50% от българската дървесина се пуска на борсата, е гаранция за прозрачна търговия.

„Внесените гаранционни депозити за фирми, които участват на днешната борсова търговия с дървесина са 28“, каза още Симов.

Те ще играят за различни количества и видове дървесина, както в края на сесията ще има окончателни резултати.

#Софийската стокова борса #дървесина #Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието и храните #Васил Симов #Симов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »