Германският президент се оттегли заради подозрения в корупция

Германският президент се оттегли заради подозрения в корупция
Президентът на Германия Кристиан Вулф в извънредно телевизионно обръщение обяви, че подава оставка. Снимка: cbc.ca
A A+ A++ A

Президентът на Германия Кристиан Вулф в извънредно телевизионно обръщение обяви, че подава оставка.

Президентът на Германия Кристиан Вулф подаде оставка. Това той направи в извънредно изявление, направено в присъствието на съпругата му Бетина, предаде „Евронюз“.

„Днес се оттеглям от поста федерален президент, за да дам път за бързия избор на приемник“, каза той в обръщението си, предаде агенция „Фокус“.

„Германия се нуждае от „президент, който да има не просто доверието на мнозинството, а на широкото мнозинство от гражданите. Развитието на събитията през последните дни и седмици показа това доверие и поради това моята ефективност бе ощетена. Поради тази причина не е възможно повече да изпълнявам задълженията на президент по начина, по който това трябва да се прави“, каза Вулф.

„Допускал съм грешки, но винаги съм бил честен“, подчерта той.

Вчера прокуратурата в Хановер поиска Вулф да бъде лишен от съдебен имунитет заради твърденията, че докато бил премиер на провинция Долна Саксония, е приемал услуги от заможни приятели, предаде БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел отмени планираните за днес в Рим преговори заради политическата криза. Тя ще направи отделно изявление.

От средата на декември миналата година 52-годишният Кристиан Вулф е подложен на ожесточена критика в германските медии, които го обвиняват в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да прикрие афера с частен кредит, получен от жената на приятел индустриалец, докато бил регионален премиер.

Оттогава не минава и седмица без около личността му да избухне нов подобен скандал.

Досега германският държавен глава отричаше всички обвинения, а в началото на януари изключи възможността да подаде оставка.

#Кристиан Вулф #Вулф #президент на Германия #скандали #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"