Скандалният шеф на Здравната каса Нели Нешева подаде оставка

Скандалният шеф на Здравната каса Нели Нешева подаде оставка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева подаде оставка.

След среща с председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Красимир Велчев управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева подаде оставка от поста, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В мотивите си д-р Нешева посочва, че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че е помолил Парламентарната група на ГЕРБ да поиска оставката на д-р Нели Нешева.

Скандалът с бонусите на шефката на здравната каса се разрази след разкритията на синия депутат Димо Гяуров, който обвини д-р Нели Нешева, че неправомерно е раздала на себе си и на подчинените си бонуси общо за над 2 млн. лв.

Пълният текст на писмото на Нели Нешева гласи:

ОСТАВКА
oт д-р Нели Нешева, управител на НЗОК

Уважаема г-жо Председател,

Моля да бъда освободена от поста управител на Националната здравноосигурителна каса заради създалото се обществено напрежение вследствие на раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служителите и членовете на НЗОК. Не мога да остана на поста, който заемам, и заради негативните спекулации, появили се вследствие на ситуацията.

Подавайки оставката си, съм длъжна да обясня, че поех управлението на НЗОК в изключително сложен момент за системата на задължителното здравно осигуряване в България. През 2010 година имаше риск от неизпълнение на Закона за бюджета на НЗОК. В условията на тежко финансово положение аз и екипът ми съумяхме да осигурим редовни плащания към изпълнителите на медицинска помощ и не допуснахме дестабилизация на системата.

През следващите години на управление изпълнявахме стриктно закона за бюджета на НЗОК, осигурихме спокойствие на системата и последователно работихме за разширяване на обема дейности, покривани от касата в интерес на пациентите. Всички действия бяха съобразявани със законовите норми.

Работихме в диалог с Министерството на здравеопазването, БЛС, БЗС, БФС, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и пациентските организации.
Подавам оставката си, защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически цели и спекулации.

Още веднъж декларирам, че работих прозрачно и законосъобразно.

#Бойко Борисов #Борисов #премиер #Нели Нешева Нешева #директор на НЗОК #Националната здравноосигурителна каса #бонуси #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »